Europski tjedan mobilnosti 2024.

13. rujna 2024.

Europski tjedan mobilnosti 2024.

Europski tjedan mobilnosti 2024.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije, s ciljem poticanja malih i velikih gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom.

Ovogodišnja tema Europskog tjedna mobilnosti su “Zajednički javni prostori” te se naglašava važnost kvalitetne organiziranosti javnih prostora (ulice, trgovi, šetališta,…) koji nizom unaprjeđenja mogu izravno utjecati na kvalitetu života, osnažiti sigurnost, utjecati na razinu buke i zagađenje zraka.

Grad Zagreb je i ove godine uključen u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti kroz organizaciju raznih aktivnosti, a sve kako bi se promicala važnost redovitog kretanja, vježbanja, vožnje bicikla, pješačenja i boravka na svježem zraku.

Aktivnostima Europskog tjedna mobilnosti priključuje se ZET edukacijom vozača tramvaja, autobusa i vozila za prijevoz osoba s invaliditetom o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom (ulazak u vozilo, korištenje pristupne rampe, glasovne najave, komunikacija).

U petak 20. rujna, od 14 do 21 sat, organiziramo i besplatne vožnje muzejskom linijom 21 s legendarnim modelom tramvaja TMK101. Muzejska linija 21 će voziti trasom: Ljubljanica - Vodnikova - Glavni kolodvor - Trg žrtava fašizma - Trg bana Josipa Jelačića - Frankopanska - Savska - Ljubljanica. 

U subotu i nedjelju (21. i 22. rujna) od 9 do 18 sati, ZET organizira manifestaciju „Dani otvorenih vrata" kada ćemo u krugu tvrtke u Ozaljskoj 105, posjetiteljima pružiti jedinstveni uvid u svakodnevni način funkcioniranja javnog gradskog prijevoza, predstaviti njegovu bogatu tradiciju, kulturno-tehničku baštinu i razvoj, a također predstaviti i dio naših vrijednih radnika čiji je svakodnevni trud utkan u funkcioniranje prijevozne usluge.
Detaljan program "Dana otvorenih vrata" objavit ćemo na našim interntskim stranicama tijekom idućeg tjedna.

Top