Potpisan Ugovor o nabavi dodatnih 20 niskopodnih tramvaja za ZET d.o.o.

03. rujna 2024.

Potpisan Ugovor o nabavi dodatnih 20 niskopodnih tramvaja za ZET d.o.o.

Potpisan Ugovor o nabavi dodatnih 20 niskopodnih tramvaja za ZET d.o.o.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik Uprave društva Končar-Električna vozila d.d. Josip Ninić potpisali su u utorak, 3. rujna, Ugovor o nabavi dodatnih 20 niskopodnih tramvaja za ZET d.o.o., ukupne vrijednosti 39.960.000 eura (bez PDV-a). Rok isporuke prvog tramvaja je najviše 24 mjeseca od dana potpisivanja Ugovora, a posljednji tramvaj mora biti isporučen najkasnije 36 mjeseci od dana obostranog potpisa ugovora.

Potpisivanju Ugovora bili su nazočni i predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović, te predsjednik Uprave društva Končar, Gordan Kolak kao i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec I Luka Korlaet.

Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević izrazio je zadovoljstvo što je i na ovom međunarodnom natječaju pobijedio Končar. Kazao je i kako je ovo "povijesni dan" te da je ponosan ne samo što je ovo prvi tramvaj koji će se naći na ulicama nakon 15 godina, nego i što će biti proizvedeni u Zagrebu.
“U lipnju prošle godine smo s Končarom potpsali ugovor za 20 niskopodnih tramvaja, a sada potpisujemo ugovor za dodatnih 20 tramvaja. Ukupna vrijednost ta dva ugovora je 80 milijuna eura. No, tu ne stajemo. Do kraja godine ZET će raspisati natječaj za još 40 novih tramvaja, koji će biti duži od ovih koje sada nabavljamo. Procijenjena vrijednost za 40 dugih tramvaja je 120 milijuna eura, a što znači da ćemo ukupno u nove tramvaje uložiti 200 milijuna eura. To je investicija na razini kapitalnih investicija u Gradu Zagrebu. No, Zagrepčani zaslužuju kvalitetan javni prijevoz i zato ulažemo u nove tramvaje”, kazao je gradonačenik Tomašević
Najavio je i kako će ZET aplicirati na natječaj Ministarstva za nabavu novih 70 autobusa na alternativna goriva   
“Time ćemo biti još bliži našem cilju da u sljedećih šest godina cijeli vozni park ZET bude bez vozila na fosilna goriva. A u konačnici to nas vodi našem konačnom cilju da Zagreb bude klimatski neutralan grad”, poručio je gradonačenik Tomašević.

Predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović kazao je kako je ovaj Ugovor nastavak uspješne suradnje ZET-a i Končara koja traje već desetljećima te izrazio uvjerenje kako će ta suradnja biti jednako uspješna i u budućnosti. “Ovo je drugi ugovor u nešto više od godine dana kojim je ZET-u osigurana isporuka ukupno 40 modernih niskopodnih tramvaja, a što je zalog za svijetlu budućnost tramvajskog prijevoza u Zagrebu. Nestrpljivo iščekujem prve primjerke novih tramvaja koji bi krenuli našim tračnicama već na proljeće iduće godine, a s obzirom na dinamiku proizvodnje u Končaru, koja je zaista za svaku pohvalu, uvjeren sam kako nećemo dugo čekati niti na ove dodatne tramvaje”, kazao je Bogdanović.

Predsjednik Uprave društva Končar-Električna vozila, Josip Ninić zahvalio se Gradu Zagrebu i ZET na iskazanom povjerenju za proizvodnju novih 20 niskopodnih tramvaja.
“Mi smo ZET-u već isporučili 142 niskopodna tramvaja. U lipnju prošle godine smo potpisali ugovor za 20 tramvaja, od kojih je već  sedam kompleta u različitim fazama gotovosti. Drago nam je da se naša suradnja nastavlja i kroz proizvodnju još 20 tramvaja, a posebno smo ponosni što možemo reći da su ovi tramvaji rezultat “domaće pameti”, poručio je Ninić.  

I predsjednik Uprave Končara, Gordan Kolak zahvalio se Gradu Zagrebu i ZET-u na nastavku uspješne suradnje koja traje više od 15 godina.
“Tramvaji i vlakovi su tehnološki najsloženiji proizvodi hrvatske industrije. Suradnja s lokalnom upravom u proizvodnji tramvaja nam je najvrijednija refernca, koja nam  je i omogućila da ove tramvaje izvozimo u inozemstvo. Nastavit ćemo raditi na dobrobit svih građana Hrvatske, a u ovom slučaju posebno na dobrobit građana Zagreba”, poručio je Kolak.

Novi tramvaji će biti dužine 20,8 metara s četvorim vratima i kapacitetom od 115 putnika. Prometovat će maksimalnom brzinom od 70 km/h, a bit će opremljeni klimatizacijskim sustavima, rampama za olakšani pristup osobama s invaliditetom i kamerama u zoni svakih vrata. Uz to, predviđeno je i opremanje USB priključcima za mobilne uređaje.

Top