Povećana materijalna prava radnika ZET-a

26. ožujka 2024.

Povećana materijalna prava radnika ZET-a

Povećana materijalna prava radnika ZET-a

U utorak, 26. ožujka, Pregovarački odbori poslodavca i reprezentativnih sindikata potpisali su II. Dodatak Kolektivnom ugovora i izmjenu kataloga radnih mjesta čime su uspješno završeni pregovori o povećanju materijalnih prava radnika ZET-a. 

Tijekom cijelog procesa pregovora, predstavnici Grada Zagreba i Uprave ZET-a, imali su u vidu ekonomsku situaciju u društvu, inflaciju, kao i stanje na tržištu rada te su nastojali sukladno realnim mogućnostima iznaći najbolje moguće rješenje za dobrobit radnika ZET-a. 

Dogovoreno je povećanje osnovice za sve radnike u iznosu od 12%, a uz to povećani su i koeficijenti nižoj i srednjoj stručnoj spremi, koju najvećim dijelom čine vozači, a radi se o ukupno 89% radnika zahvaćenih izmjenom koeficijenata. 

Osim toga, dogovoreno je povećanje stalnog dodatka na plaću na 150, 170 ili 200 eura, ovisno o grupi složenosti poslova te povećanje prigodnih nagrada na maksimalni neoporezivi iznos od 700 eura (božićnica raste na 467,74 eura, dok regres ostaje isti u iznosu od 232,26 eura). Povećane su mjesečne nagrade za rad na maksimalni neoporezivi iznos od 93,33 eura mjesečno, zatim dodatak za prehranu na maksimalnih neoporezivih 100 eura mjesečno, kao i povećanje jubilarne nagrade na maksimalne neoporezive iznose. 

II. Dodatak Kolektivnom ugovora u ime poslodavca potpisali su Marko Bogdanović, predsjednik Uprave, Luka Matošić, član Uprave, Marko Slavulj, predsjednik Nadzornog odbora, Martina Jurišić, pročelnica Ureda gradonačelnika i Borislav Zelenika iz Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, a u ime dva reprezentativna sindikata potpisnici su Anto Jelić i Dražen Jović.

„Iznimno sam zadovoljan postignutim dogovorom i zahvaljujem se ovim putem Gradu Zagrebu, kao i predstavnicima reprezentativnih sindikata na konstruktivnom i korektnom dijalogu te se nadam kako će ova povećanja materijalnih prava doprinijeti prepoznavanju ZET-a kao poželjnog poslodavca, posebice u dijelu deficitarnih strukovnih zanimanja“, izjavio je predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović nakon potpisivanja sporazuma.

Povećanje materijalnih prava primjenjivat će se od 1. ožujka 2024. godine te će ukupni financijski efekt za 10 mjeseci ove godine iznositi 17,4 milijuna eura.

Podsjećamo kako navedeno povećanje dolazi nakon što je prošle godine sklopljen Kolektivni ugovor na 3 godine, kojim je osnovica od 1.1.2023. godine narasla za 5%, a od 1.7.2023. za dodatnih 3%. Uz ostala materijalna prava koja su rasla, prošle godine je ukupno povećanja za materijalna prava radnika iznosilo 12 milijuna eura, odnosno 13,5 % na postojeću masu plaća.

Uspješni rezultati pregovora od iznimne su važnosti za održivost te daljnji razvoj javnog prijevoza u Gradu Zagrebu. ZET, naime trenutno zapošljava 3710 radnika, no bilježimo povećani odljev radnika zbog  starosne strukture i odlazaka u mirovinu te je stoga već više od godinu i pol objavljen otvoreni javni poziv za zapošljavanje na 22 strukovna radna mjesta. Također, zbog stanja na tržištu rada, kao i ostali europski prijevoznici, suočeni smo s manjkom vozača autobusa, kojih nam trenutno nedostaje stotinjak i zbog čega je iznimno izazovno svakodnevno realizirati uslugu prijevoza u predviđenom obimu. 

Grad Zagreb i ZET socijalno su osjetljivi partneri koji njeguju konstruktivnu suradnju s reprezentativnim sindikatima, a zahvaljujući čemu su u relativno kratkom vremenskom razdoblju uspješno završeni već drugi pregovori, što je dokaz odgovorne upravljačke politike na svim razinama.
Cjelovit dokument II. Dodatka Kolektivnom ugovora možete pročitati OVDJE.
 
 

Top